Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Slovenská pólo reprezentácia mieri do Poľska
Zdielať na

Slovenská pólo reprezentácia mieri do Poľska

Zdroj: joj.sk

Slovenská reprezentácia v konskom póle sa zúčastní na turnaji v poľskom Zakopanom.

Slovenská reprezentácia v konskom póle sa už druhý raz zúčastní na turnaji v póle na snehu v poľskom Zakopanom. Pri prvom štarte na tomto podujatí v roku 2010 si slovenský tím pod vedením Petra Godányiho vybojoval druhé miesto. Od piatka 3. do nedele 5. februára 2012 sa v Zakopanom na poľskej strane Vysokých Tatier predstaví v slovenských dresoch J&T BANKA Polo Team v zložení Peter Godányi (kapitán tímu, hendikep 1, I. Polo Klub Bratislava 1888), Martin Magál (hendikep 1, I. Polo Klub Bratislava 1888) a Stanislav Herko (hendikep -2, Danube Polo Club). V Zakopanom budú zápoliť štyri tímy, súpermi Slovákov budú pólisti z Argentíny, Švajčiarska a domáceho Poľska.

Účastníkov turnaja čaká mimoriadne ťažký program. Po relatívne teplom počasí totiž predpovede hlásia na najbližší víkend v Zakopanom až -25° C, čo je na zimné športy skutočne extrémne počasie. "Takéto teplotné podmienky sú pre hru veľmi náročné, najmä pre ľudí. V silnom mraze sa všetkým ťažko hýbe, je potrebná zvýšená starostlivosť o kone a u hráčov hrozia omrzliny i väčšie riziko zranenia," povedal Peter Godányi, kapitán tímu a prezident I. Polo Klubu Bratislava 1888. "Napriek predpokladanému počasiu sa však na turnaj veľmi tešíme, je to pre nás príjemné spestrenie zimnej sezóny a zároveň veľká výzva. Náš tím je síce papierovo najslabší, ale sme dobre pripravení a verím, že sa postaráme o pozitívne prekvapenie pre všetkých slovenských fanúšikov. V póle totiž všetko závisí od správneho načasovania, prípravy a šťastia,“ uviedol Godányi.

Na turnaji v póle na snehu v Zakopanom sa stretnú štyri trojčlenné družstvá jednokolovým systémom každý s každým. Každý zápas je rozdelený na štyri 7,5-minútové štvrtiny - čaky. Hrať sa bude podľa pravidiel FIP na menšom ihrisku s väčšou plastovou nafukovacou oranžovou loptou. Za víťazstvo sa udeľujú 2 body, za remízu 1 bod a za prehru 0 bodov.

Slovenský tím si na turnaj priviezol 13 koní. Sprievod koní tvoria traja argentínski tréneri, ktorí ich v Maďarsku a Poľsku pripravovali na hru v póle na snehu a budú sa o ne starať aj počas celého turnaja. Paradoxne, príprava priamo na snehu bola nemožná pre príliš teplé počasie, ktoré ovplyvnilo aj pólistov v iných krajinách a dotklo sa aj slávneho turnaja vo švajčiarskom St. Moritzi. Tento najstarší turnaj v póle na snehu museli prvý raz v jeho 28-ročnej histórií zrušiť z dôvodu vysokých teplôt.